4 gyakori tévedés a ház körül megtelepedő kártevőkről

rágcsáló

Az egyre gyakrabban tapasztalható enyhe téli időjárás következtében drámai módon megnőtt a kártevők száma hazánkban. Ezt a cikket a rágcsálókra hegyeznénk ki, hiszen az évnek ebben időszakában ez a téma aktuális az érintettek számára. Jelenleg olyan területeken is hatalmas erőfeszítéseket tesznek irtásukkal kapcsolatban, ahol eddig sikerült kordában tartani a populációt. Természetükből adódóan a napi átlaghőmérséklet csökkenésével párhuzamosan megkeresik azokat a helyeket, ahol kényelmesen áttelelnek. Ezek a területek pedig rendszerint az emberi lakóközösségek közelében található.

Kártevők a ház körül

A rágcsálók jeleinek felismerésekor sokan kizárólag a kis termetű házi egérre gondolnak, pedig a környezetünkbe látogató fajok száma szélesebb skálán mozog. A leggyakrabban előforduló ezek közül:

 • egér
 • patkány
 • nyest
 • pocok
 • pele
 • cickány
 • mókus

Sokan úgy gondolják, hogy minden olyan kártevő gyéríthető, ami kárt okoz tulajdonunkban. Ez óriási tévedés. Az emberi egészségre kockázatot jelentő fajok irthatók és irtásuk kötelező különböző módszerekkel. A fenti felsorolásból a patkány és az egér a kötelező irtást igénylő kategóriába tartozik. Ezen kívül a mezei pocok elleni védekezésnek is vannak biológiai, kémiai, agrotechnikai és mechanikai módszerei.

A védett fajokat tekintve, legyen az nyest, mókus vagy pele, mindig arra kell törekedni, hogy első körben bejutásuk legyen meggátolva, elkerülve ezzel a további kellemetlenségeket. Abban az esetben, ha mégis megtelepedtek nem kívánatos helyeken, a befogást és az elűzést lehet alkalmazni velük szemben.

A rágcsálók eledele

Felejtsük el, hogy sajttal próbálunk egeret fogni. Kutatások beigazolták, hogy a magas cukortartalmú élelmeket kedvelik, így a magvak és gyümölcsök aromás illata inkább felkeltik érdeklődésüket. Ettől függetlenül szinte bármit elfogyasztanak, ha nem találnak a kedvükre való eledelekből.

A patkányoknál sincs ez másképp, ha tehetik csak azt eszik meg, ami ízlik nekik. A hulladékot is elfogyasztják, de a penészes dolgokat nem kedvelik.

A ház körüli ragadozók, mint például a nyest, természetéből adódóan a friss húst preferálja. Befogásakor az élő állat a legjobb csalétek. Sokan helyeznek szalonnát vagy sajtokat a kihelyezett csapdákba, ezzel csökkentve a befogás sikerességét.

Házi kedvencek, mint védekezés

Nem minden kutya vagy macska alkalmazható a kártevők távoltartására vagy irtására. Sokszor hallottuk már a következő mondatot: „Veszek egy kutyát, majd az megfog mindent a ház körül”. Ez sajnos nem így működik. Maga a gondolat helyénvaló, viszont azzal tisztában kell lenni, hogy nem minden állat egyforma. Vannak, akiket ki kell erre képezni, de vannak olyanok is, akik ezt ösztönösen hordozzák magukban. Azt sajnos előre nem tudni, milyen tulajdonságokat örökölt egy megvásárolt állat.

A komposztáló vonzza a kártevőket

Valóban igaz, hogy a komposztálóban lévő háztartási hulladék, az összegyűjtött gyümölcsök és növények odavonzhatják a rágcsálókat, leginkább a mezei egeret és a patkányokat. Tévhit azonban, hogy ez elkerülhetetlen lenne. Kizárólag a nem megfelelően karbantartott komposztáló vonzza a kártevőket. A komposztálásnak is megvannak a maga szabályai, melyeket betartva elkerülhető a kártevők megjelenése, elszaporodása. Az alábbi lista tartalmazza azokat a hulladékokat, melyek kellő odafigyelést kívánnak:

 • kenyérfélék
 • étolaj
 • hústermékek
 • tejtermékek
 • magvak

Bármilyen házi módszer alkalmas lehet

Cikkünkben már említettük, hogy egyes kártevőket irtani míg másokat befogni vagy elűzni kell. Miután megbizonyosodtunk mivel állunk szemben, nem mindegy milyen módszereket alkalmazunk. Az irtásra és elüldözésre tett kísérletekkel emberi életet és más állatok életét ne veszélyeztessük, ezért egyáltalán nem mindegy milyen módszerekhez nyúlunk. Sajnos a házi praktikák nagy része vagy hatástalan, vagy pedig káros a környezetre és az egészségre nézve.

Összeszedtünk pár módszert, amiket semmilyen körülmények között nem ajánlunk alkalmazni:

 • Szinte mindenki hallott már a fagyálló használatáról rágcsálókkal szemben. Az édeskés szag, ami vonzó benne viszonylag hamar rosszullétet okoz. Nem elég hangsúlyozni, hogy rendkívül mérgező vegyületeket tartalmaz, melyek minden élő organizmusra veszélyesek. Semmilyen körülmények között ne alkalmazzák!
 • Bár az ecet természetes anyag, erős szagától a rágcsálók nem feltétlenül maradnak távol mivel az elillan, ráadásul hamar kiderül az állat számára, hogy nem jelent különösebb veszélyt. Emellett az ecet használata károsíthatja a kerti növényzetet, beltérben pedig a faburkolatokat, bútorzatot. Az ecetet inkább takarító- és tisztítószerként érdemes használni, nem pedig rágcsálók elleni védekezésre.
 • Az élve fogó csapdák nem megfelelő felállítása során az nem lesz hatékony, tájékozódjon alaposan a megfelelő használattal kapcsolatban.

A sikeres kártevőmentesítés egy hosszabb folyamat. Amennyiben ilyen problémával találjuk szemben magunkat érdemes szakértő segítségét kérni, aki rendelkezik a megfelelő szaktudással a hatékony és biztonságos módszerek alkalmazását illetően. Ne bocsátkozzunk otthoni kísérletekbe kellő utánajárás nélkül. Egyáltalán nem mindegy milyen kártevőtől szeretnénk megszabadulni, sokszor már itt elvérzik a dolog. A jelek pontos beazonosítása, a fertőzöttség mértékének és helyének megállapítása mind-mind szakértelmet igénylő feladatok.

Array