3 helyzet, amivel nem akarsz szembesülni az ünnepek alatt

karácsony helyzet

A karácsonyt és a szilvesztert mindenki nagyon várja, hiszen ilyenkor adódik alkalom arra, hogy összegyűljön a család. Az ünnepek alatt találkozhatunk a nagycsalád olyan tagjaival is, akiket rég nem láttunk, mondjuk előző karácsony óta. A meghitt pihenést azonban lázas készülődés előzi meg, ugyanis azt szeretnénk, ha Szentestétől kezdve semmire se kéne gondolni.

Vannak azonban olyan dolgok, amikkel nem lehet előre tervezni. Összeszedtünk 3 olyan témát, amelyekből kellemetlen szituációk alakulhatnak ki, és amelyek felborítják a karácsonyi nyugalmat. De nem kell megijedni, ugyanis mindegyikre van megoldás, és azokat is elmondjuk. Ha kellő odafigyeléssel készülődünk, garantált, hogy semmi sem zavarja majd meg az ünnepi hangulatot.

Egy csőtörés sosem hiányzik

Akár két ünnep között, akár máskor történik, a csőtörés bizony nem játék. A legtöbben már csak akkor veszik észre, amikor késő, hiszen a kezdeti stádiumban szinte minimális a víz kiesés. Egy kisebb szivárgás azonban rohamosan ronthat a helyzeten, főleg, ha a csőtörés a vízvezetékek elöregedése, vagy rozsdásodása miatt alakul ki.

Szembetűnő jel, ha valahol elkezd vizesedni a fal. Ez egyértelműen szivárgásra utal, ezért azonnal cselekedni kell. A legegyszerűbb, ha szakember segítségét kérjük, mivel ő valószínűleg a leghatékonyabb megoldást fogja javasolni, viszonylag rövid időn belül.

Amennyiben jelentős vízhiány alakul ki, valódi csőtöréssel kell számolni. Ebben az esetben is első dolgunk legyen, hogy szakemberhez fordulunk. MIndazonáltal, életmentő segítséget nyújthat egy jó minőségű szennyvíz szivattyú. A szennyvíz szivattyú, kialakításától függően képes szilárd szennyeződéseket tartalmazó folyadék szállítására.

Ezért, ha kéznél van egy ilyen eszköz, azonnal nekiláthatunk eltávolítani a szennyvizet a pincéből. Ily módon megakadályozhatjuk, hogy a víz alámossa az alapzatot, és veszélyeztesse az egész épületet.

Szennyvíz természetesen nem csak csőtörésből származhat. Mostanában egyre gyakoribb, hogy advent alatt havazik, de karácsonyra elolvad. A hirtelen jövő nedvesség szintén eláraszthatja a pincét, így ebben a helyzetben is jól jönne a szennyvíz szivattyú. Talán túlzásnak tűnik, de nyugodtabban telnek az ünnepek, ha nem kell rossz meglepetéstől tartani.

Vigyázzunk az egészségünkre!

A saját egészségünk megőrzése ugyancsak olyan feladat, amire egész évben ügyelni kell. De bátran kijelenthetjük, hogy az ünnepek alatt erre fokozottan figyelni kell. A tél mindig magával hordozza a vírusait, ilyenkor nagyobb eséllyel kapunk el bármilyen nyavalyát. Ha pedig összejön a nagycsalád, garantált, hogy továbbadjuk a fertőzést. Ezért, ha nem vagyunk teljesen egészségesek, tanácsos lenne kihagyni a nagyobb összejöveteleket, kiváltképpen, ha idős rokonaink is részt vesznek rajta. Kár lenne veszélybe sodorni őket.

A vírusok mellett egyéb veszélyek is árthatnak az egészségünknek. A karácsonyt mindig nagy rohanás, kapkodás és készülődés előzi meg, hiszen időre kell elkészülni a takarítással, sütéssel-főzéssel, az ajándékok beszerzésével és a karácsonyfa felállításával is. A sok teendő bizony felemészti az ember energiáit, ezért ilyenkor nagyon sok a kimerült ember. A kimerültség és a rohanás pedig balesethez vezet. Ha tehát úgy érezzük, hogy már alig állunk a lábunkon, inkább aludjunk egy jót. Azzal biztosan nem ártunk senkinek, és másnap a feladatokkal is gyorsabban fogunk haladni.

És ha már az ünnepekhez kapcsolódó kellemetlen szituációkkal foglalkozunk, nem hagyhatjuk ki a karácsonyi és szilveszteri baleseteket. Bármennyire is elcsépelt a téma, sajnos még mindig gyakori, hogy a karácsonyi gyertyák, csillagszórók, és a zárlatos fényfüzérek is tüzet okoznak. Ugyancsak évente ismétlődnek a szilveszteri tűzijátékos balesetek. Persze, tudjuk, hogy óvatosnak kell lenni, mégse sikerül. Nyilván, ebben közrejátszik a túlzott alkoholfogyasztás is, de azért próbáljuk meg! Az egészség mindennél fontosabb.

Kerüljük a túlfogyasztást!

Ez a harmadik téma valamilyen szinten kapcsolódik az előzőhöz, vagyis itt is az egészségünk a tét. A karácsonyi ünnepek különösen is jó alkalmat kínálnak arra, hogy gazdagabbak legyünk néhány kilóval. De legyünk őszinték, bármennyire is igyekszünk, ez nem könnyű feladat. Ki az, aki ellen tud állni a csábító mézeskalácsnak, vagy mákos bejglinek, a többi sütiről nem is beszélve.

A jó hírünk az, hogy nem is kell lemondani ezekről a finomságokról. Elegendő mindössze néhány szabályt betartani, és nyugodtan élvezhetjük az ünnepi lakomákat. Az első, és legfontosabb szabály, hogy rendszeresen táplálkozzunk. Sokan gondolják, hogy lefogyhatnak, ha napközben nem esznek semmit. Ezzel azonban csak azt érik el, hogy teljesen kiéheznek a nagy étkezésekre, és mindent magukba tömnek.

Azzal is csökkenthetjük a meghízás esélyét, ha lassan eszünk. Sokáig ízlelgessük a falatokat, és hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy fel tudja fogni, hogy eszünk. Így a jóllakottság érzése időben fog érkezni, és nem esszük túl magunkat.

Utolsó tanácsunk pedig a hidratáltság fenntartása. Ha kellő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, a testünk még véletlenül sem fogja összetéveszteni a szomjúságot az éhséggel. És itt kifejezetten alkoholmentes italokról van szó. Nem tilos az alkohol, de a hidratáltságot nem segíti elő.

Array