A diós zserbó az olyan ünnepek, mint a karácsony vagy a húsvét elengedhetetlen kelléke. Rengeteg recept létezik, ismerd meg Borbás Marcsi zserbó receptjét!
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 3 kanál tejföl
- 2 tojássárgája
- csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 nagy üveg sűrű baracklekvár
Csokimáz:
- 3 kanál kakaó
- 3 kanál porcukor
- 2-3 kanál forró víz
- 4 csepp olaj
Diós zserbó Borbás Marcsi receptje
1 A lisztet morzsold el jó alaposan a vajjal.
2. Morzsold a liszthez az élesztőt (nem kell felfuttatni).
3. Add a lisztes keverékhez a cukrot, sót, két evőkanál tejfölt és 2 tojássárgáját.
4. A kezdeddel dolgozd a tésztát össze, majd tedd félre hűvős helyre pihenni fél órára.
5. Vajazd ki a tepsit és szórd meg egy kevés liszttel.
6. A zserbó tésztáját oszd négy részre, és kilisztezett deszkán nyújtsd ki a tepsi méretére.
7. Ha kinyújtottad az első adag tésztát, tekerd fel a sodrófára, majd terítsd a tepsibe.
8. Kend meg baracklekvárral, és szórd meg cukrozott darált dióval.
9. Jön a második adag tészta, majd lekvár és dió, harmadik adag tészta, lekvár és dió, végül a negyedik tésztalap.
10. Ha összeállítottad a zserbót, szúrkáld meg egy villával.
11. Tedd a zserbót a 175 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40-45 percig.
12. Keverd simára a 3 evőkanál kakóport a porcukorral és a forró vízzel, majd adj hozzá 4 csepp olajat, ettől lesz fényes a zserbó máza.
13. Ha a zserbó kihűlt, akkor simítsd a kakaós mázat a tészta tetejére.
További zserbó recepteket találsz a linkre kattintva.
Próbáld ki Borbás Marcsi túrógombóc receptjét is!