Valójában hogyan csinálnak pénzt a fogadóirodák?

pénzcsinálás

A sportfogadás sok fogadónak jövedelmező lehet. Az egyszeri fogadókon túl vannak olyanok, akik rendszeresen fogadnak, és még nyernek is. Azonban a játékosoknak csak egy kisebb százaléka tudja elérni, hogy abszolút nyereséges legyen számukra a sportfogadás, vagyis több pénzzel zárják a fogadási karrierjüket, mint amennyit beletettek. Sokszor azzal szembesülünk, hogy hiába a tuti tipp, hiába értünk valamelyik sporthoz, ha még nyerünk is, végső soron mégsem tudunk belőle nagy pénzeket összehozni. Ennek nagyon egyszerű oka van: a bukméker nem jótékonysági szervezet.

A sportfogadás során mindig egy fogadóirodával vagyunk kapcsolatban, neki fizetünk, és tőle kapjuk a nyereményt is. A bukmékerek is pénzből élnek. Egyrészt egy ilyen oldal üzemeltetése költségekkel jár, másrészt valamiből meg kell fizetni az alkalmazottakat, a fogadóirodának is szüksége van nyereségre. A bukmékerek üzleti vállalkozások, amelyek igyekeznek maximalizálni a nyereségüket. Ezt azzal érik el, hogy olyan “játékszabályokat” adnak meg, amelyek hosszú távon nekik kedveznek. Egyszerűen megfogalmazva: a bukmékernek nagy esélye van a győzelemre.

A sportfogadásból pénzt keresni nem könnyű. Persze, egy-egy nyereményt nem nagy ügy összehozni. De többet keresni rajta, mint amennyit befizettünk, az már munkát igényel. Ehhez stratégiára, elkötelezettségre és fegyelemre van szükség. De sokszor az alapos utánaolvasás, analitikus gondolkodás, precíz döntések és szerencsés tippek sem elegek ahhoz, hogy nagy bevételre tehessünk szert. Ha az előbb felsoroltak közül minden megvan, akkor sem tudunk túl nagy hatással lenni arra a tényre, hogy az oddsok a bukméker oldalán állnak. Hogyne lennének a fogadóiroda oldalán? Hiszen ők határozzák meg a saját szorzóikat. Amik persze úgy vannak kalibrálva, hogy hosszú távon a ház nyerjen.

A megfelelő szorzók beállítása

Amikor egy fogadási alkalmazásban, vagy a böngészőben valamelyik odds-ra kattintunk, akkor talán úgy tűnik, hogy az csak egy szám. Ennél azonban sokkal összetettebb a helyzet. Ezeket a szorzókat nem csak hasraütve, véletlenszerűen generálja az oldal. Minden odds mögött komoly matek háttér található. Ezek a szorzók gondosan be vannak állítva egy olyan értékre, amely a fogadóknak is vonzó, de a fogadóiroda is nyer rajta. A bukméker ugyanis nem tudhatja, hogy az adott eseménynek mi lesz a végeredménye. Csak úgy, mint a fogadó, az oldal se lát a jövőbe. Itt tehát nem tudja bebiztosítani a nyereségét. Ezért az oddsok terén teszi. Pontosan ki van számolva, hogy egy adott eseményen mennyi veszteséget engedhet meg magának az oldal ahhoz, hogy összességében nyereséges maradjon. Persze nem lehet csak úgy akármit megadni, a profit megszerzése közben arra is törekedniük kell, hogy minél inkább tetsző számokat biztosítsanak a fogadóiknak. Az oddsok beállítása tehát egy kompromisszumos megoldás.

A vereség is győzelem

A bukmékerek nem várják ölbe tett kézzel, hogy veszítsen egy játékos fogadása. Nem kell ahhoz a játékosnak veszítenie, hogy a ház nyerjen. Talán furán hangzik, de a fogadóiroda akkor is nyer, amikor veszít a fogadó ellen. Nézzük, hogyan működik a fogadás! Egy adott eseményen a játékos valamilyen kimenetelre fogad. Ha a játékos nyer, akkor pénzt kap a fogadóirodától, vagyis a bukméker pénzt veszít. Tehát, amikor a fogadó egy tippje bejön, akkor a ház veszít. Legalábbis elméletileg így lenne. Azonban valójában ebben az esetben is nyer az oldal. Ugyanis minden szorzó tartalmaz egy profit határt, ami révén a ház mindenképpen részesedik a megtett összegből, mindegy, hogy a tipp győztes vagy vesztes. Egyszerűbben szólva: ha fogadsz, a ház mindenképpen nyer. Sokan éppen ezért nem tudnak leállni, úgy érzik, hogy hiába jók a tippek, mégsem elég jövedelmező a fogadás. Ezért újra és újra fogadnak, és egyre kevésbé átgondoltak a tétek. A felelősségteljes szerencsejáték ezért nagyon fontos!

Az oddsok forrása

Az oddsok generálása nem egy szoftvervezérelt, automatikus folyamat. Külön szakemberek foglalkoznak ezzel a munkával, persze nagyon erős számítógépes segítséggel, erre szakosodott algoritmusokkal. Az ő dolguk extrém fontos a fogadóiroda életében. Mondhatni, ők az igazi profi fogadók, ugyanis a tippjeikből élnek. Ezek a szakemberek folyamatosan olvasnak, kutatnak, tanulnak, minden elérhető információt megszereznek, amivel pontosítani tudják az előrejelzésüket. Miután minden információt begyűjtöttek, és a komoly matematikai és szoftveres hátteret is igénybe vették, elég jó esélyeik vannak arra, hogy megjósolják az adott esemény bekövetkezésének valószínűségét. Ez azonban még mindig nem a folyamat vége. A végleges oddsba bele kell számolni a profit határt is, vagyis olyannak kell lennie, ami a bukmékernek is nyereséges, és a fogadóknak is vonzó.

Fő az egyensúly!

A bukmékerek fő célja az egyensúly. A számtalan esemény számtalan szorzóját úgy kell kalibrálni, hogy végül a várt profitot megtermelje a fogadóiroda. Mivel az oddsok gyakran változnak, ezért egy nagyon komolyan összehangolt rendszerben kell működniük. Ha időközben egy szorzó lecsökken, akkor más eseményeken annyit kell emelni, hogy a kieső nyereség visszajöjjön. Közben persze a fogadókat is elégedetten kell tartani, és nem szabad hibázni az esemény kimenetelének megjóslása közben. A fogadóiroda tehát olyan, mint egy hatalmas gépezet, amelyben minden fogaskerék hatással van a többire. A végső cél a szorzók olyan egyensúlyának fenntartása, ami mind a bukmékernek, mind a játékosnak jövedelmező. Ez persze hihetetlen szakértelmet komoly szoftveres segítséget és rengeteg ember finoman összehangolt munkáját igényli.

Persze minden, amit az eddigiekben bemutattunk, csupán egy leegyszerűsített modellje a fogadási oldalak valós működésének. Olyan ez, mint egy makett autó a valóshoz viszonyítva. Talán hasonló, talán megmutatja a léptéket, arányokat, elveket, de a valóság ennél sokkal összetettebb. A fogadóirodák magasan szofisztikált technológiákat és a legképzettebb szakembereket tudják felsorakoztatni, akik munkáját talán nagyvonalakban megértjük, de a szakma részleteit a laikusok számára homály fedi.

Array