Nagytakarítás az ünnepek előtt

szőnyeg takarítás

Egy szőnyegtisztító gép sokkal többet adhat egy hagyományos értelemben vett porszívónál, hiszen alaposabb tisztításra képes a szőnyeg mélyebb rétegeinek kezelésével. A szőnyegtisztítógép előnyeit nem csak ipari környezetben lehet kamatoztatni, otthoni használat esetében is érdemes bizonyos időközönként munkájára hagyatkozni a friss és egészséges környezet elérése érdekében.

Szőnyeg- és kárpittisztítás a hosszú élettartamért

A szőnyegek és a kárpitozott felületek gondozásra szorulnak ahhoz, hogy megőrizzék eredeti színűket és állapotukat, valamint hogy hosszabb élettartammal rendelkezzenek. Annak ellenére, hogy a porszívó a héten több alkalommal is teszi a dolgát, még nem azt jelenti, hogy nincs szükség szőnyeg- és kárpittisztító gépre. A makacs szennyeződések – a kiloccsant kávé, a sár, a vörösbor foltja egyaránt eltávolítható az anyag mélyebb rétegeiből – ezzel pedig az egyszerű porszívó biztosan nem tud megbirkózni. 

A szőnyegtisztítók típusai

A szőnyegtisztítók tekintetében is különböző típusok léteznek, melyek kiválasztása függ a tisztítandó felület nagyságától, a használat gyakoriságától, valamint a szennyeződés jellegétől egyaránt. 

Működés tekintetében azonban két nagyobb típusra oszthatjuk a szőnyegtisztító gépeket. Léteznek az extrakciós eljárással működő gépek, valamint a hengerkefés technológiával tisztító gépek. Az extrakciós gépek működési elve azon alapszik, hogy tisztítószeres vizet permetez a kárpitozott felületre, majd pedig visszaszívja a már koszos vizet. 

A hengerkefés típus, ahogyan azt az elnevezés is tükrözi súroló kefés eljárással tisztít. A gép a kézi kefés súrolást váltja ki, ahhoz hasonló elven távolítja el a felületen lévő szennyeződéseket. Ugyan alaposabban végzi a munkáját, mintha emberi erővel történne a súrolás, valamint nem is annyira fárasztó a felhasználó számára. A takarítógépek kölcsönzésére is van ma már lehetőség, így sokkal egyszerűbb azok kipróbálása és hosszú távú alkalmazása egyaránt.

Ipari vagy háztartásbeli használat?

Az ipari és a háztartási szőnyegtisztítást érdemes egymástól megkülönböztetni. A gépek teljesen más tulajdonságaira építenek mindkét környezetben, hiszen más a szennyeződés jellege, valamint a tisztítandó felület nagysága egyaránt. 

Míg ipari használat esetében a géppel szemben támasztott legfontosabb elvárás a gyors és hatékony munkavégzés, amely a gép teljesítményén túl a kefék kialakításán is múlik. Annál jobb, minél szélesebbek a kefék, hiszen akkor sokkal nagyobb felület egyidejű kezelésére képesek. 

Otthoni szőnyegtisztítás egyszerűen

Ezzel szemben az otthoni használathoz a kicsi, kompakt, mobilis, valamint könnyű multifunkciós gépek használata a legkényelmesebb. A gépezet akkor a legideálisabb, ha könnyen megemelhető, akár az emeletre is erőlködés nélkül felvihető. Szűk helyekre is befér, valamint több munkafolyamat elvégzésére is alkalmas.

Már olyan gépek is léteznek a piacon, amelyek mind otthoni környezetben, mind ipari helyszíneken megállják a helyüket.

média partner: DLX MEDIA

Kép: Freepik

Array