Mákos-gyömbéres püspökkenyér

mákos gyömbéres püspökkenyér

Na ez a süti nagyon sok mindenkinek bejött! A mákos-gyömbéres püspökkenyér fő jellemzője, hogy nem túl édes és a mák, – a magyarok által megszokott felhasználásának – teljesen eltérő módját mutatja, valamint tartalmaz egy nagyon ravasz alapanyagot, a kandírozott gyömbért.

A mákszemeket nem kell ledarálni, hanem egészben beledobálni a masszába! Kandírozott gyömbérre vadászni pedig jó mulatság, a piacokon az aszalékokat árusító standokon általában lehet kapni. Íze pikáns, már-már csípős, de ez jól illik a tészta édességéhez és a mák fanyarságához.

Mákos-gyömbéres püspökkenyér hozzávalók:

  • 15 dkg puha vaj (nem margarin!)
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg cukor
  • egy  fél vanília rúd kikapart bele
  • 2 tojás
  • 25 dkg rétesliszt (sima liszta jó)
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál darálatlan mák
  • 10 dkg kandírozott gyömbér (vagy kandírozott papaja, esetleg kandírozott narancshéj)

Mákos-gyömbéres püspökkenyér elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy püspökkenyér formát.

Robotgép segítségével keverd el a puha vajat, tejfölt, cukrot, vaníliarúd magját és 1 db tojást.

Add a masszához a második tojást és habosítsd még 5 percig.

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport, mákot, sót. 

A lisztes keveréket add a vajas masszához és egy fakanállal keverd össze.

Kockázd fel a kandírozott gyömbért, forgasd meg lisztben és keverd a tésztához. Ez azért szükséges, hogy a püspökkenyér formában a súlyánál fogva ne csússzon le mind a tésztában a forma aljára, hanem szép, egységesen eloszló mintát kapjunk.

A tésztát öntsd bele a püspökkenyér formába, rázogasd meg kicsit, hogy a teteje egységes, az alja légmentes maradjon.

Tedd a mákos-gyömbéres püspökkenyeret az előmelegített sütőbe és süsd 50-55 percig.

Ha megsült, vedd ki a sütőből és hagyd a formában kihűlni, és csak utána szeleteled fel.

A recept eredetileg a Szájtátva gasztroblogon jelent meg, a szerző engedélyével lett publikálva.

Array
Summary
recipe image
Recipe Name
Mákos-gyömbéres püspökkenyér
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time