Na ez a süti nagyon sok mindenkinek bejött! A mákos-gyömbéres püspökkenyér fő jellemzője, hogy nem túl édes és a mák, – a magyarok által megszokott felhasználásának – teljesen eltérő módját mutatja, valamint tartalmaz egy nagyon ravasz alapanyagot, a kandírozott gyömbért.
A mákszemeket nem kell ledarálni, hanem egészben beledobálni a masszába! Kandírozott gyömbérre vadászni pedig jó mulatság, a piacokon az aszalékokat árusító standokon általában lehet kapni. Íze pikáns, már-már csípős, de ez jól illik a tészta édességéhez és a mák fanyarságához.
Mákos-gyömbéres püspökkenyér hozzávalók:
- 15 dkg puha vaj (nem margarin!)
- 2 dl tejföl
- 20 dkg cukor
- egy fél vanília rúd kikapart bele
- 2 tojás
- 25 dkg rétesliszt (sima liszta jó)
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál darálatlan mák
- 10 dkg kandírozott gyömbér (vagy kandírozott papaja, esetleg kandírozott narancshéj)
Mákos-gyömbéres püspökkenyér elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy püspökkenyér formát.
Robotgép segítségével keverd el a puha vajat, tejfölt, cukrot, vaníliarúd magját és 1 db tojást.
Add a masszához a második tojást és habosítsd még 5 percig.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport, mákot, sót.
A lisztes keveréket add a vajas masszához és egy fakanállal keverd össze.
Kockázd fel a kandírozott gyömbért, forgasd meg lisztben és keverd a tésztához. Ez azért szükséges, hogy a püspökkenyér formában a súlyánál fogva ne csússzon le mind a tésztában a forma aljára, hanem szép, egységesen eloszló mintát kapjunk.
A tésztát öntsd bele a püspökkenyér formába, rázogasd meg kicsit, hogy a teteje egységes, az alja légmentes maradjon.
Tedd a mákos-gyömbéres püspökkenyeret az előmelegített sütőbe és süsd 50-55 percig.
Ha megsült, vedd ki a sütőből és hagyd a formában kihűlni, és csak utána szeleteled fel.
A recept eredetileg a Szájtátva gasztroblogon jelent meg, a szerző engedélyével lett publikálva.