Halloween tökfaragás

halloween tökfaragás

Halloween ünnepe egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is. Halloween egyik legismertebb kelléke a töklámpás, amit Te is elkészíthetsz otthon ezen útmutató segítségével.

Halloween tökfaragás lépései

1.Tök kiválasztása

A tökfaragáshoz először is szükséged lesz egy tökre. A töklámpáshoz az úgynevezett halloween tököt érdemes használni. Ezt a tökfajtát kifejezetten a töklámpások készítéséhez nemesítették ki. Arányaihoz képest vékonyabb a húsa, így könnyebb faragni.

Olyan tököt válassz, ami stabilan áll a lábán, és amelyiknek sima a felülete. De annak is lehet előnye ha olyan tököt választasz, amelyik szabálytalan, kinövések vannak rajta, mert ezt beleépítheted a kompozícióba és igazán különleges, egyedi töklámpást készíthetsz.

Ha megvan a tök a lámpáshoz a megfelelő tárolására is figyelni kell. Hideg hűvös helyen tárold felhasználásig, például erkélyen, teraszon, és maximum egy-két nappal Halloween előtt faragd meg, mert ha felvágod, akkor felgyorsul a rothadási folyamat.

hányós halloween töklámpás

2. Készítsd elő a tököt

Egy éles, vékony pengéjű késsel vágd körbe a tök tetejét, és vedd le a kalapját.

A tök belsejét kanalazd ki, és a kanállal a tök húsát is kapard minél vékonyabbra, így könnyebb lesz faragni, és szebben átsüt a fény a tökön.

3. Rajzold elő a töklámpás mintáját

A töklámpás készítésének harmadik lépése a minta előrajzolása. Leggyakrabban különféle arcokat szoktak faragni, de csak fantázián múlik, hogy milyen alakzatot szeretnél faragni. Halloweenhez kapcsolódóan gyakori minták a macska, denevér, szellem.

macskás halloween tök

Azt vedd számításba, hogy íves vonalat nehezebb kivágni, ezért ha ez az első töklámpásod, akkor inkább olyan mintát válassz, ami egyenes vonalakból áll. 

Íme néhány minta:

 

4. Tökfaragás

A faragáshoz egy éles, vékony pengéjű kést válassz, mindig merőlegesen tartsd a tökre, és a kivágott darabokat belülről told kifelé.

Ha elkészültél a tökfaragással, akkor tegyél egy mécsest a közepére és már kész is a halloweeni töklámpásod.

A töklámpást hűvös helyen tárold, erkélyen vagy teraszon, hogy minél tovább tartson.

Ehető-e a halloween tök?

A halloween tököket elsősorban faragásra termesztik, nem étkezésre, és sokszor dísztököket árulnak halloween tökként. A dísztökök viszont mérgezőek, ezért a legbiztosabb, ha mindig megkérdezed az árust, hogy az a tök, amit vásároltál, ehető-e. Mivel az elmúlt években több mérgezéses eset is történt, ezért az árusok már ki szokták írni, hogy melyik tök az ehető, és melyik nem ehető.

Ha nem kaptál tököt

Ha esetleg nem kaptál halloween tököt, akkor sincs semmi pánik, ugyanis befőttesüvegből is készíthetsz töklámpást!

 

Ezek is érdekelhetnek:

.

Array