A farsangi szezon nem múlhat el egy habkönnyű szalagos fánk nélkül. Így készíts isteni puha fánkot!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej,
- 3 dkg élesztő,
- 1 evőkanál porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 2 tojássárgája,
- 1 pohárka rum
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
Farsangi szalagos fánk elkészítése:
1.Első lépésként futtasd fel az élesztőt. Ehhez langyosítsd meg a tejet, keverj el benne egy evőkanál porcukrot, és morzsold el benne az élesztőt. Hagyd kicsit állni.
2. Szitáld egy tálba a lisztet, sót, cukrot, add hozzá a vajat, tojássárgáját, rumot és a felfutott élesztőt.
3. Dagaszd ki a tésztát, majd takard le, és langyos helyen keleszd duplájára.
4. A kelesztés után nyújtsd ki ujjnyi vastagra.
5. Fánk szaggatóval vagy egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, takard le őket, és keleszd kb. 30 percig.
Fánk sütése
Ahhoz, hogy a fánk szalagos legyen, a sütésénél figyelni kell pár dologra.
Bő olajban süsd a fánkot, hogy a fánk úszni tudjanak az olajban.
Közepes lángon süsd, hogy meg ne égjenek.
Vedd számításba, hogy sülés közben a fánkok kb. másfélszeresükre nőnek.
A fánkokat úgy helyezd az olajba, hogy az az oldala kerüljön az olajba, amelyik a deszkán volt.
Az elején fedő alatt süsd.
Amint megfordítottad a fánkokat, már fedő nélkül süsd aranybarnára a másik oldalukat.
Szűrőlapáttal szedd ki a megsült szalagos fánkokat az olajból, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Amíg még melegek a fánkok szórd meg őket porcukorral.
Ha kipróbálnál egy másik fánk különlegességet, készítsd el a spanyolok fánkját, a churrost is!