Farsangi szalagos fánk

farsangi szalagos fánk

A farsangi szezon nem múlhat el egy habkönnyű szalagos fánk nélkül. Így készíts isteni puha fánkot!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 pohárka rum
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

Farsangi szalagos fánk elkészítése:

1.Első lépésként futtasd fel az élesztőt. Ehhez langyosítsd meg a tejet, keverj el benne egy evőkanál porcukrot, és morzsold el benne az élesztőt. Hagyd kicsit állni.

2. Szitáld egy tálba a lisztet, sót, cukrot, add hozzá a vajat, tojássárgáját, rumot és a felfutott élesztőt.

3. Dagaszd ki a tésztát, majd takard le, és langyos helyen keleszd duplájára.

4. A kelesztés után nyújtsd ki ujjnyi vastagra.

5. Fánk szaggatóval vagy egy pohárral szaggasd ki a fánkokat, takard le őket, és keleszd kb. 30 percig.

Fánk sütése

Ahhoz, hogy a fánk szalagos legyen, a sütésénél figyelni kell pár dologra.

Bő olajban süsd a fánkot, hogy a fánk úszni tudjanak az olajban.

Közepes lángon süsd, hogy meg ne égjenek.

Vedd számításba, hogy sülés közben a fánkok kb. másfélszeresükre nőnek.

A fánkokat úgy helyezd az olajba, hogy az az oldala kerüljön az olajba, amelyik a deszkán volt.

Az elején fedő alatt süsd.

Amint megfordítottad a fánkokat, már fedő nélkül süsd aranybarnára a másik oldalukat.

Szűrőlapáttal szedd ki a megsült szalagos fánkokat az olajból, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

Amíg még melegek a fánkok szórd meg őket porcukorral.

Ha kipróbálnál egy másik fánk különlegességet, készítsd el a spanyolok fánkját, a churrost is!

Summary
recipe image
Recipe Name
Farsangi szalagos fánk
Published On
Total Time