A farsangi időszak a nagy lakomákról szól. Az egyik hagyományos farsangi étel, a részeges csirke. Arról kapta a nevét, hogy borban párolódik a hús. Ez a recept borral készült, de lehet sörrel is készíteni.
Farsangi részeges csirke hozzávalók:
- 8 db alsó csirkecomb, vagy 4 egész
- 8 szelet bacon
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 db körte
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- majoranna
- 2 dkg vaj
Farsangi részeges csirke elkészítése:
1. Ha egész csirkecombokat használsz, azokat vágd először félbe. Majd fűszerezd a csirkét sóval, borssal, majorannával, és tekerd be mindegyiket egy szelet baconnel. Tedd az előkészített combokat egy tepsibe.
2. Szórd a tepsibe megpucolt fokhagyma gerezdeket.
3. Pucold meg a vöröshagymát, vágd négybe, és tedd szintén a tepsibe.
4. Hámozd meg a körtéket, vágd négybe, vágd ki a magházát és rakd a körte szeleteket is a tepsibe.
5. Takard le a tepsit egy alufóliával, és rakd a 180 fokra előmelegített sütőbe.
6. Süsd a részeges csirkét kb. egy óráig.
7. Vedd le a fóliát, emeld fel a sütő hőfokát 220 fokra, és tedd vissza a részeges csirkét a sütőbe, és süsd még 15-20 percig, hogy megpiruljon.
8. Ha megsült a részeges csirke, szedd ki a húst, hagymát, körtét egy tálaló tálba.
9. A szaftot öntsd egy kis lábosba, forrald fel, sűrűsítsd be kicsit, és olvaszd fel benne a vajat.
Krumplipüré nagyon jól illik hozzá.