Tejfölös zöldbableves füstölt hússal egy finom, laktató leves, aminek méltó helye van a szilveszteri menüben is.
Hozzávalók:
- 40 dkg zöldbab (sárgahüvelyű)
- 30 dkg füstölt oldalas
- 2 db sárgarépa
- 2 db krumpli
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 3 dkg kacsazsír
Tejfölös zöldbableves füstölt hússal elkészítése:
1 Darabold fel a füstölt oldalast, és tedd fel főni 1,5 liter hideg vízben.
2. Add hozzá a fokhagyma gerezdeket, babérlevelet és főzd míg a hús meg nem puhul.
3. Vedd ki a megfőtt füstölt oldalast a léből, vágd össze és tedd félre. (A főzőlére is szükség lesz!)
4. Pucold meg a vöröshagymát, és aprítsd fel.
5. Pucold meg a répát és karikázd fel.
6. Pucold meg a krumplit és kockázd fel.
7. Melegítsd fel a zsiradékot egy lábosban, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
8. Húzd le a tűzről, add hozzá a fűszerpaprikát, keverd el, és öntsd fel a füstölt oldalas főzőlevével.
9. Add a leveshez a felkarikázott répát és főzd, míg félig meg nem puhul.
10. Ekkor add a leveshez a krumplit és a zöldbabot. Sózd, borsozd és főzd míg minden zöldség meg nem puhul.
11. Add a zöldbableveshez a főtt füstölt húst.
12. Keverd simára a tejfölt a liszttel. Higítsd fel egy kevés forró levessel, keverd össze, és öntsd a leveshez.
13. Forrald át, és már kész a tejfölös zöldbableves füstölt hússal.
TIPP
Ha szereted a savanyú ízeket, adhatsz hozzá kevés ecetet vagy citromlevet.