Ha valami újdonságot készítenél húsvétkor de a megszokott ízekkel, akkor próbáld ki a húsvéti pizzát. Vendégvárónak is készülhet, a locsolók is szeretni fogják, de húsvét után a maradék húsvéti sonka felhasználásához is szuper ez a recept.
Húsvéti pizza hozzávalók:
Pizza tésztához:
4 db kisebb pizzához
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
- 3 dl víz
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Pizza szószhoz:
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál torma
Pizza feltét:
- 20 dkg füstölt főtt sonka
- 4 db főtt tojás
- 25 dkg trappista sajt
- 1 db lilahagyma
Húsvéti pizza elkészítése:
1.A húsvéti pizzához először a pizza tésztát kell elkészíteni. Ehhez futtasd fel az élesztőt,
Tedd a kézmeleg (de semmiképpen sem forró, ha túl meleg a víz az élesztőgombák elpusztulnak és nem fog megkelni a tészta) vizet egy tálba vagy pohárba, keverd el benne az olívaolajat és a cukrot. Morzsold bele az élesztőt és várd meg, míg habos nem lesz.
2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, és készíts a közepére egy mélyedést a kezeddel. (Vannak, akik ezt egy nyújtódeszkán szokták csinálni, én is próbáltam úgy, de volt, hogy kifolyt az élesztős víz, mikor beleöntöttem a mélyedésbe, ezért könnyebbnek találom ezt egy tálban végezni, ahol a folyadék nem tud kiszökni.)
3. Öntsd az élesztős vizet a liszt mélyedésébe, és egy villával körkörös mozdulatokkal kezd a lisztet a folyadékba keverni.
4. Innen folytasd kézzel, gyúrd össze a pizza tésztát, addig folytasd míg már nem ragad, nem tapad a kezedre.
5. Vékonyan kenj ki olívaolajjal egy tálat, tedd bele a pizza tésztát, a tetejét is kend át egy kevés olívaolajjal. A legegyszerűbb ezt az ujjaiddal csinálni.
6. Takard le a pizza tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 1 órát.
7. Ha a pizza tészta a duplájára kelt, tedd ki egy lisztezett deszkára és gyúrd át.
8. Vágd két egyforma darabra a tésztát. Ha egy nagy pizzát akarsz készíteni, akkor nem kell félbevágni.
9. Takard le a pizza tészta golyókat, és keleszd még 15 percig. Ha nem használod fel azonnal, akkor fóliába csomagolva tedd a hűtőbe.
Pizzaszósz elkészítése
Keverd össze a tejfölt és a tormát. Az, hogy mennyi tormát raksz bele, egyéni ízlés kérdése, és függ attól is, hogy mennyire erős a torma. Fokozatosan adagold a tormát a tejfölhöz, és kóstolgasd. Mivel a sonka és a sajt is sós, ezért ebbe a tormás pizzaszószba nem raktam külön sót.
Húsvéti pizza feltét elkészítése
1.Kockázd fel a sonkát.
2. Karikázd fel a főtt tojást.
3. Kockázd fel a lilahagymát.
4. Reszeld le a sajtot.
Húsvéti pizza összeállítása
1.A pizza tésztát húzd szét a kezeddel, de akár nyújtófával is kinyújthatod, bár ez nem túl autentikus. Arra figyelj, hogy a pizza szélén egy kis réteg legyen vastagabb, legyen pereme.
2. Tedd a megformázott pizza tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. Kend meg a pizzaszósszal, úgy, hogy 1-1,5 cm-es sáv maradjon a szélén.
3. Szórd meg reszelt sajttal, és oszlasd el a pizzán.
4. Oszlasd el a sonkát, főtt tojást, lilahagymát a pizzán.
5. Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb fokozatra, ez sütőtől függ, kb. 220-250 fok között szokott lenni. A kemence ennél melegebb.
6. Tedd a húsvéti pizzát az előmelegített sütőbe és süsd 10-15 percig.