Húsvéti pizza

húsvéti pizza

Ha valami újdonságot készítenél húsvétkor de a megszokott ízekkel, akkor próbáld ki a húsvéti pizzát. Vendégvárónak is készülhet, a locsolók is szeretni fogják, de húsvét után a maradék húsvéti sonka felhasználásához is szuper ez a recept.

Húsvéti pizza hozzávalók:

Pizza tésztához:

4 db kisebb pizzához

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Pizza szószhoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál torma

Pizza feltét:

  • 20 dkg füstölt főtt sonka
  • 4 db főtt tojás
  • 25 dkg trappista sajt
  • 1 db lilahagyma

Húsvéti pizza elkészítése:

1.A húsvéti pizzához először a pizza tésztát kell elkészíteni. Ehhez futtasd fel az élesztőt,

Tedd a kézmeleg (de semmiképpen sem forró, ha túl meleg a víz az élesztőgombák elpusztulnak és nem fog megkelni a tészta) vizet egy tálba vagy pohárba, keverd el benne az olívaolajat és a cukrot. Morzsold bele az élesztőt és várd meg, míg habos nem lesz.

2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, és készíts a közepére egy mélyedést a kezeddel. (Vannak, akik ezt egy nyújtódeszkán szokták csinálni, én is próbáltam úgy, de volt, hogy kifolyt az élesztős víz, mikor beleöntöttem a mélyedésbe, ezért könnyebbnek találom ezt egy tálban végezni, ahol a folyadék nem tud kiszökni.)

3. Öntsd az élesztős vizet a liszt mélyedésébe, és egy villával körkörös mozdulatokkal kezd a lisztet a folyadékba keverni.

4. Innen folytasd kézzel, gyúrd össze a pizza tésztát, addig folytasd míg már nem ragad, nem tapad a kezedre.

5. Vékonyan kenj ki olívaolajjal egy tálat, tedd bele a pizza tésztát, a tetejét is kend át egy kevés olívaolajjal. A legegyszerűbb ezt az ujjaiddal csinálni.

6. Takard le a pizza tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 1 órát.

7. Ha a pizza tészta a duplájára kelt, tedd ki egy lisztezett deszkára és gyúrd át.

8. Vágd két egyforma darabra a tésztát. Ha egy nagy pizzát akarsz készíteni, akkor nem kell félbevágni.

9. Takard le a pizza tészta golyókat, és keleszd még 15 percig. Ha nem használod fel azonnal, akkor fóliába csomagolva tedd a hűtőbe.

pizza tészta házilag

 

Pizzaszósz elkészítése

Keverd össze a tejfölt és a tormát.  Az, hogy mennyi tormát raksz bele, egyéni ízlés kérdése, és függ attól is, hogy mennyire erős a torma. Fokozatosan adagold a tormát a tejfölhöz, és kóstolgasd. Mivel a sonka és a sajt is sós, ezért ebbe a tormás pizzaszószba nem raktam külön sót.

Húsvéti pizza feltét elkészítése

1.Kockázd fel a sonkát.

2. Karikázd fel a főtt tojást.

3. Kockázd fel a lilahagymát.

4. Reszeld le a sajtot.

Húsvéti pizza összeállítása

1.A pizza tésztát húzd szét a kezeddel, de akár nyújtófával is kinyújthatod, bár ez nem túl autentikus. Arra figyelj, hogy a pizza szélén egy kis réteg legyen vastagabb, legyen pereme.

2. Tedd a megformázott pizza tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

2. Kend meg a pizzaszósszal, úgy, hogy 1-1,5 cm-es sáv maradjon a szélén.

3. Szórd meg reszelt sajttal, és oszlasd el a pizzán.

4. Oszlasd el a sonkát, főtt tojást, lilahagymát a pizzán.

húsvéti pizza sütés előtt

5. Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb fokozatra, ez sütőtől függ, kb. 220-250 fok között szokott lenni. A kemence ennél melegebb.

6. Tedd a húsvéti pizzát az előmelegített sütőbe és süsd 10-15 percig.

Array
Summary
recipe image
Recipe Name
Húsvéti pizza
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time