A méteres kalács / méteres süti az egyik legnépszerűbb magyar sütemény, de elég macerás elkészíteni. Kétféle piskótát kell sütni, az összeállítása is bonyolult. Szerencsére sokkal egyszerűbben is el lehet érni ugyanazt az ízélményt, most megtudhatod hogy készíthetsz méteres kalács tortát egy tepsiben és milyen trükkel lehet gyorsan és egyszerűen megtölteni!
Méteres kalács torta hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt
- 0,5 dl víz
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
Krémhez:
- 1 csomag puncs puding krémpor (én Gálát használtam)
- 5 dl tej
Bevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál rum vagy tej
Méteres kalács torta elkészítése:
1.Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
2. Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral.
3. Válaszd szét a tojásokat.
4. A tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, és verj belőle habot.
5. A tojássárgájához add a cukrot, és egy robotgép segítségével habosítsd fel. 4-5 percig keverd, akkor jó, ha a térfogata a duplájára nő.
6. Add tojássárgás keverékhez a vizet és olajat, és keverd egyneművé.
7. Szitáld a lisztet és sütőport a tojássárgás keverékhez és keverd össze.
8. A tojásfehérje felét keverd a tésztához, ezzel lazítsd fel.
9. A tojásfehérje másik felét óvatos mozdulatokkal keverd a tésztához, hogy ne törjön össze.
10. A méteres kalács tésztáját oszd két részre, az egyikbe keverj egy evőkanál kakaóport.
11. A sütőforma aljára öntsd a kakaós tésztát, a tetejére meg a sárga tésztát.
12. Tedd a méteres kalács tésztáját az előmelegített sütőbe, és süsd 25-30 percig.
13. Ha elkészült a tészta, tedd félre hűlni. Mielőtt teljesen kihűlne, egy fakanál nyelével fúrj lyukakat a tésztába, majd várd meg, míg teljesen kihűl.
14. Amíg hűl a tészta, készítsd el a krémet. Én Gála krémport használtam, amit főzés nélkül lehet készíteni, csak tejjel kell összekeverni. Ha más típusú krémport használsz, akkor a csomagoláson lévő utasítás alapján készítsd el a krémet.
15. Ha kihűlt a méteres kalács tésztája, vedd ki a formából, és tedd egy tányérra, majd kend meg a krémmel. Figyelj arra, hogy a krém belemenjen a lyukakba.
16. Tedd a méteres kalács tortát a hűtőbe.
17. Készítsd el a csokimázat. Ehhez olvaszd fel a csokit a vajjal és a rummal. Ezt megteheted gőz fölött vagy mikróban is. Ha megolvadt a csoki, vond be vele a méteres kalács tortát, majd tedd a hűtőbe, hogy a csokimáz megdermedjen.